10 Mayıs 2008 Cumartesi

ILICADA SANCILI GÜNLER

K.Maraş’ın kaplıcalarıyla ünlü Ilıca beldesinde gergin günler yaşanmakta. İl Genel Meclisi’nde alınan karar; AKP’li belediye başkanıyla, yine AKP’li İl Genel Meclis üyelerini karşı karşıya getirdi. Belde halkı sıcak suyun ellerinden alınacağı gerekçesiyle bir gösteri düzenledi. Kavganın nedeni İl Genel Meclisinde AKP’li üyelerin oylarıyla alınan özel bir şahsa su arama ve kendi tesisine su alma kararının çıkmasından kaynaklanıyor. Kararı yanlış bulan Belediye Başkanı Cuma karalar, halkın desteğini de arkasına alarak, seslerini duyurmak ve çıkan yanlış kararı protesto etmek amacıyla 26 Eylül günü kasabada bir gösteri düzenledi. Kalabalık bir halk kitlesinin destek verdiği protesto toplantısında basın mensuplarına konuyla ilgili geniş açıklama yapan başkan şöyle dedi:
“Burada bu gün, çok yanlış bir kararı protesto etmek ve kararda dahli olanları uyarmak ve de bu yanlış ve yanlı karardan döndürmek için toplanmış bulunmaktayız. Yanlış ve yanlı diyorum çünkü: Kasabamız 8 bin yerleşik nüfusa karşın; yaz aylarında buraya şifa bulmak ve kaplıcamızdan faydalanmak için akın edenlerle bu nüfus 40 binleri geçmektedir. Beldemizde biri İl Özel İdaresi’ne diğeri de belediyemize ait olmak üzere iki adet resmi kaplıca tesisi bulunmaktadır. Ve MTA (Maden Tetkit ve Arama)’nın bize verdiği raporlarıyla sabit olan yer altındaki su rezervleri, kasabanın en kalabalık olduğu dönemlerde, ancak mevcut tesisleri beslemektedir. Yani, bir üçüncü tesisin açılması; ya da yeni bir kuyu vurulması halinde, mevcut tesisleri besleyen kuyularda su seviyesi düşecek; ya da ihtiyacı karşılamayacak derecede, tamamen kuruyacaktır. Bizim bu gün karşı çıktığımız durum, işte budur. Nasıl oluyor da bu durumu bile-bile İl Genel Meclisinde Özger Oteli’nin su arama ve çıkarmasına müsaade edilen bir karar alınabiliyor? Bu, düpedüz kişiye özel bir uygulamadır ve de imtiyazdır. Nasıl olurda terazinin bir kefesine koskacaman bir beldeyi ve buradan geçim temin eden binlerce insanı koyar; diğer kefesine de Özger Oteli’ni koyar ve de teraziyi denk getirmeye çalışabilirler? Bu, nasıl bir vicdani duygudur, nasıl bir sorululuktur? Bir kişiye imtiyaz tanıma uğruna nasıl bu kadar insanın ekmeğiyle, emeğiyle, alınteriyle oynanır. Başta da söylediğim gibi su kısıtlıdır, oysa suyun yettiğini göz önüne alırsak aynı seviyede ve aynı statüde burada bir çok işletme vardır. Peki diğer işletmelerin de en az Özger Oteli kadar bu sudan yararlanmaya hakkı yokmudur. Bu güne kadar bu durumu başta Valimiz olmak üzere bütün siyasi parti temsilcilerine ve diğer yetkili mercilere ilettik, ama maalesef bize yardımcı olacak biri çıkmadı. Yetkili kişi ve kuruluşların duyarsızlıkları karşısında biz kasaba halkımızla birlikte tek yumruk olduk ve kenetlendik. Suyumuzu yani ekmeğimizi istikbalimizi elimizden aldırmamaya kararlıyız ve kararımızdan dönmeyi düşünmüyoruz. Demokratik haklarımızı sonuna kadar kullanarak yasal yolları zorlayarak, eylemlerimizi artırarak sürdüreceğiz. Ve de bu bizim en demokratik ve doğal hakkımız diye düşünüyoruz.”
Diğer taraftan belde halkı, duruma son derece duyarlı, tepkili ve öfkeli görünüyor. Hatta belde sakinleri arasında, AKP Merkez ilçe başkanının buradan arsa almasıyla, kararın çıkmasının aynı tarihlere denk gelişinin bir tesadüf olup olmadığı; İl Genel Meclisi başkanı’nın söz konusu tesisin sahibinden yüklü miktarda rüşvet aldığı ve Ilıca’ya gelemez olduğu; geçmiş dönemlerde yine otel sahibi tarafından, eski belediye başkanına rüşvet teklif edildiği sıkça konuşulan iddialar arasında. Halkın, söz konusu otele olan tepkisini ve öfkesini şiddete dönüştürmesinden korkan jandarma, otel çevresinde koruculara gece-gündüz nöbet tutturmakta.
Vahdeddin ZAİMOGLU 30.09.06 EVRENSEL (ORJİNAL METİN)
________HABER___________