15 Mayıs 2008 Perşembe

il il kaplıcalarımız

Acıdere İçmesi
Adana
Su, kuyu halinde bulunduğu için ilgi çekicidir. Az tuzludur. Bağırsak temizleyici özelliğinin yanında bağırsak, karaciğer, safrayolları, hastalıklarında iyi sonuç alınır. Su sıcaklığı 15 derecedir.Adana’nın Misis bucağının Suludere Köyündedir.

Haruniye Kaplıcası
Adana
Sular, doğal olarak oluşmuş bir havuzda toplanır. Aslında eski bir kaplıca olmasına rağmen son yıllarda güzelleştirilmiştir. Su, kükürtlü olup serbest asit karbonikçe de zengindir. Banyo veya içme olarak yararlanılabilir. Banyosu romatizma ve kadın hastalıklarına, içimi de mide hastalıklarına şifalıdır. Su sıcaklığı 33 derecedir.Adana ilinin Düziçi ilçesi Kuşçu köyündedir.

Gazlıgöl Kaplıcaları
Afyon
Bu kaplıcalarda halen dört hamam faaliyettedir.Bunlarının en eskisi olan Eskihamam’ın suyu 47 derece sıcaklıkta ve yüksek radyoaktivitelidir. İçme olarak ağrılı midelere, karaciğer, safrakesesi, mesane yolları rahatsızlıklarına iyi gelir. Böbrek taşlarının düşürülmesinde, kalbin çalışması ve damar sertliğinin giderilmesinde faydalıdır. Ayrıca tansiyon düşürücü özelliği vardır. Yenihamam ve Afyon Belediyesi’nin yaptırdığı iki hamam aynı nitelikteki yeni kaynaklardan oluşur. 225 yatak kapasiteli Gazlıgöl Kaplıcası, serbest asit karbonik ihtiva eder. Bu özelliği ile kalp ve damar hastalıklarının tedavisinde ideal bir sudur. Ayrıca nevralji, böbrek ve safrakesesi taşının düşürülmesi, bağırsak spazmları ve romatizmal hastalıkların tedavisinde etkilidir. Afyon iline bağlı Hamam köyündedir.

Gecek Kaplıcası
Afyon
Erkeklere ve kadınlara ayrı ayrı iki havuzu ve iki katlı bir oteli mevcuttur. Yaz aylarında dinlenme ve mesire yeri olarak da kullanılır. Sıcaklığı 45 derece olan kaplıcanın suyu, sodyum klorürlü ve bikarbanatlıdır. Uzun süren nezle, kronik boğaz iltihabı, astım gibi hastalıklarda faydalıdır. Banyosu, romatizma, nevralji ve kadın hastalıklarının tedavisinde etkilidir.Afyon İzmir demiryolu üzerinde, Afyon’a 18 Km. uzaklıktadır.

Heybeli (Kızılkürse)
Afyon
Eski tarihlerden beri faaliyette olan kaplıcaya Kızılkürse veya Kızılkilise denilirmiş. Yeni adı Heybeli Kaplıcasıdır. Üç yerden kaynayan suların sıcaklığı 46-50 derecedir. Bu üç yerden kaynayan sular, üç havuzda toplanır. Kaplıca bünyesinde 120 yataklı bir otel mevcuttur. Kaplıca suları, kalsiyum, sodyum bikarbonat ve sülfatlı sular grubundandır. Romatizma, nevralji ve kadın hastalıklarına iyi gelir.Afyon ile Bolvadin arasında, Afyon Çay asfaltından 1 Km. içeridedir.

Ömer Kaplıcası
Afyon
Bu kaplıca içinde çamur banyosu, kadın ve erkek hamamları, havuzlar ve buna bağlı konaklama tesisleri mevcuttur. Ömer Kaplıcasının sodyum klorür ve bikarbonat bakımından zengin hiper termal sularının sıcaklığı 55 derecedir. Kadın hastalıkları, idrar yolları rahatsızlıkları, böbrek taşları, romatizma, damar hastalıkları ve kısırlık tedavisinde faydalıdır. Afyon-Kütahya asfaltı üzerinde Afyon’a 18 Km. uzaklıktadır.

Sandıklı (Hüdai)
Afyon
Çok eski zamanlardan beri faaliyette olan kaplıcanın Bizans döneminden kalan üç hamamı hala ayaktadır. Çamur banyoları ile ünlüdür. Bu şifalı çamurlar, özel olarak hazırlanan toprağın 60 derecelik şifalı suyu ile karıştırılmasından elde edilir. Kaplıcadan, su banyosu, çamur banyosu ve sauna olarak faydalanılır. Kaplıca suyunda, kalsiyum sülfat ve radyoaktivite bulunur. Romatizma, kadın hastalıkları, metabolizma bozuklukları, nevralji ve safrayolları hastalıklarının tedavisinde etkilidir.Afyon’un Sandıklı ilçesindedir.

Hamamboğazı Kaplıcası
Aksaray
Suyunda bol miktarda karbondioksit, bikarbonat, toprak alkalin bulunan bu kaplıca, Tuzlusu olarak da adlandırılır. Su sıcaklığı 25 derece olduğu için, içimi serinlik vermektedir. Suyunda bulunan bol miktarda karbondioksit gazı sayesinde içimi çok kolaylaşmıştır. Yaz aylarında ziyaretçilerinin çok olduğu söylenmektedir. Özellikle Aksaray'lılar yaz mevsiminde buraya akın ederler. Banyosunun şifa verdiği söylenemez fakat içiminde, safrakesesi hastalıklarında, karaciğer hastalıklarında ve metabolizma hatalıklarında etkili olmaktadır. Aksaray iline 5 km. uzaklıkta olan Hamamboğazı yakınlarındadır.

Ziga Kaplıcaları
Aksaray
48 derece sıcaklığı olan bu suya, çok az rastlanıldığı söylenmektedir. Su, köyün arkasındaki düzlüklerden çıkmaktadır. İçiminin çok da hoş olmadığı bilinmektedir. Yalnız, sağladığı faydalar göz önünde bulundurulursa, içilmeye değer bir su olduğu anlaşılır. Suyunda bol miktarda bikarbonat bulunmaktadır. Mide, bağırsak, safrakesesi hastalıklarında, iç hastalıklarda ve özellikle de menapoz dönemine giren kadınların sinirden ve bunalımdan kurtulmalarını sağlamaktadır. Ayrıca ağrı kesici özelliği de taşıdığı bilinmektedir. Aksaray ilinin 25 km. uzaklığında bulunan Yaprakhisar köyündedir.

Hamamözü Kaplıcaları
Amasya
Kaplıcalar, çok eski tarihlerden beri işletilmektedir. Hem içme hem de banyo olarak kullanılır. Su sıcaklığı 38 derecedir. Nevrit ve kadın hastalıklarına, ayrıca her türlü ağrıya iyi gelir. Kaplıcaların bünyesinde otel ve pansiyonlar bulunur. Amasya’nın Hamamözü ilçesi yakınlarında Hamamözü vadisindedir. Terziköy KaplıcalarıAmasyaErkeklik kudretini arttırması nedeni ile talebi yüksek kaplıcalarımız arasında bulunmaktadır. Bu özelliğin diğer kaplıcalarda rastlanmaması da bu kaplıcaya talebin yüksek olmasının sebeplerindendir. Konaklamak için de gidenler, burada bulunan oteller ve konaklama tesisleri sayesinde güzel vakit geçirdiklerini söylenmektedir. Su sıcaklığı 37 derecedir. Diğer yandan, mide hastalıklarında, böbrek hastalıklarında, kalp hastalıklarında ve çeşitli romatizma hastalıklarında etkili olduğu söylenmektedir. Amasya iline 27 km. uzaklıktadır.

Ayaş İçmece/Kaplıcaları
Ankara
Çok eskilere dayanan bir tarihi vardır. Modern bir tesise sahiptir. Özel yapım (kadın-erkek olmak üzere) iki havuzu bulunmaktadır. İçimi oldukça hoştur. Vücutta bulunan tortuların giderilmesinde benzersiz şifa sağlamaktadır. Midenin iyi çalışmasını sağlar. Su sıcaklığı 51 derece olduğu için soğutularak içilmektedir. İçme, tam olarak üç gün sürer ve bunun sonunda etkileri hemen belli olur. Banyosu ise çok keyifli geçmektedir. Karaciğer, bağırsak, mide, safra yolları, kadın hastalıkları, kabızlık, şişmanlık, çeşitli romatizma hastalıkları, gutlar ve hemoroitlerde üstün bir şifa kaynağı olarak belirtilebilir.Ankara iline 83 km. uzaklıktadır.Ayaş-Beypazarı asfaltından gidilir.

Acısu Kaplıcası
Ankara
İçme ve banyo olarak bu sulardan faydalanılabilir. Sudan CO2 gazı çıkar. Dolaşım sistemi hastalıkları, romatizma, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklarda iyi sonuç alınır.Ankara’nın Kızılcahamam ilçesindedir. Kent merkezine 4 Km. uzaklıktadır.

Haymana Kaplıcası
Ankara
Tesislerde otel ve fizik tedavi bölümleri vardır. Haymana Belediyesi’nin yönetiminde olan tesislerin erkeklere ve kadınlara ait bölümleri bulunmaktadır.Ankara’nın Haymana ilçesinin merkezindedir.Kızılcahamam KaplıcalarıAnkaraBüyük kaplıca ve Küçük Kaplıca adları ile anılan iki kaplıcadan oluşmaktadır. Kaplıca sularından, banyo yolu ile faydalanılabilir. Kaplıcada bir Türk hamamı, ve çeşitli havuzlar vardır. 50 derece sıcaklıktaki su, sodyum bikarbonatlı ve hafif klorlu sulardandır. Kaplıca tesisleri, Kızılcahamam Belediyesi tarafindan işletilmektedir. Kaplıca suları, bilhassa romatizma, egzama, kırık-çıkık, kadın hastalıkları, dolaşım yolları ve çocuk hastalıklarına iyi gelmektedir.Ankara'nın Kızılcahamam ilçesi merkezindedir.

Kapıllu Kaplıcası
Ankara
Hem banyo hem de içme olarak bu sulardan yararlanılabilir. 36 derece sıcaklıktaki bu su, karaciğer, safrayolları ve bağırsak rahatsızlıklarında iyi sonuç vermektedir. Ayrıca çamur tedavisi de yapılabilmektedir. Ankara'nın Beypazarı ilçesine bağlı Kapullu köyü yakınlarındadır. Seyhamamı KaplıcasıAnkaraKaplıca tesisleri, oldukça yeşillik bir alan üzerine kurulmuştur. Kalsiyum bikarbonat içeren sular, bir çok yerden kaynamaktadır. Kaynayan bu sular üzerine havuzlar kurulmuştur. Suların içimi de güzeldir ve hazmı kolaylaştırıcı etkisi vardır. 43 derece sıcaklığı olan bu sular, romatizma, nevrit ve kadın hastalıklarına iyi gelmektedir. Ayrıca geç tutan kırıklar ve mafsal tutuklarında iyi sonuç alınır. Ankara'nın Kızılcahamam ilçesine bağlı Güven bucağı yakınlarındadır.

Dutlu (Tahtalı) Kaplıcaları
Ankara
Beypazarı yönünde kurulmuş olan iki kaplıcadan oluşmaktadır. Kaplıca sularından, hem banyo hem de içme olarak faydalanmak mümkündür. Sular oldukça bol akmaktadır. Kaplıca suları, romatizma, cilt hastalıkları, dolaşım bozuklukları kalp, sinir sistemi ve kadın hastalıklarında etkili sonuç vermek tedir. Ankara iline 85 Km. uzaklıkta, Beypazarı yönündedir.Karakaya KaplıcasıAnkara31 derece sıcaklıktaki bu su, mide, nevralji, romatizma ve kadın hastalıklarına iyi gelmektedir. Ankara ili Ayaş ilçesi yakınlarındadır.
Sarısu İçmesi

Antalya
Suyunda bol miktarda karbondioksit gazı bulunduğu için, içimi oldukça hoştur. Madensuyu olarak da bilinen suyun talebi oldukça fazladır. Su sıcaklığı 16 derece olduğundan soğutulmadan ve içine katkı madde ilave edilmeden içilmektedir. Karaciğer, mide, bağırsak, safrakesesi, şeker ve böbrek gibi hastalıklarda oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Antalya iline 26 km. uzaklıktaki Gazipaşa-Alanya karayolu üzerinde bulunan Ilıcaköy yakınlarındadır.Aydın KaplıcalarıAydınKaplıcalardan aynı zamanda dinlenme tesisi olarak da faydalanılır. İkisi kapalı biri açık üç havuzu vardır. Aydın Belediyesi tarafından işletilen kaplıca suları, sinirlilik, dimağ yorgunluğu, nekahat hallerinde faydalıdır. Kent merkezinde, demiryolu üzerindedir.

Alangüllü Uzgur Kaplıcası
Aydın
Ormanlık bir alandadır ve bu yüzden dinlenme yeri olarak da yararlanılır. 61 derece Sıcaklıkta olan su, birden çok kaynaktan çıkar. Bunların en önemlisi “kükürtlü” adı verilen kaynaktır. Su sıcaklığı fazla olduğu için dört havuzda toplanıp soğutulduktan sonra içine girilebilir. Sadece banyo olarak kullanılır. Romatizma, ağrılı hastalıklar ve cilt hastalıklarına iyi gelir. Ayrıca damar açıcı etkisi de vardır. Tesislerde iki adet otel ve pansiyonlar vardır. Aydın ilinin Germencik ilçesindedir.

Germencik Çamur Kaplıcası
Aydın
Çok sayıda kaynak olmasına rağmen bunlardan iki tanesi kayda değerdir. Sert killi zeminden gelen bu suların oluşturduğu çamurlar ağrılı hastalara iyi gelmektedir. Tesislerde, havuzlar, banyolar ve otel vardır. 65 derece sıcaklıkta olan bu çamurlar, romatizma, nevralji, karaciğer, safrakesesi ve kadın hastalıklarının tedavisinde iyi sonuç verir. Aydın ili, Germencik ilçesinin Çamköy köyündedir.

Germencik Gümüş Kaplıcası
Aydın
Kaplıca sularını, Gümüş Dağı’ndan gelen sular oluşturur. Bu sular sıcaktır ve birleşip bir dere halinde akar. Su, banyo için ideal sıcaklıktadır. Bu yüzden beklemesine veya soğuk su ilavesine gerek yoktur. Karaciğer, safrakesesi, kadın hastalıkları ve deri hastalıklarına iyi gelir. Su sıcaklığı 40 derecedir. Aydın ili Germencik ilçesinin Ortaklar köyündedir.

İmamköy Kaplıcası
Aydın
Su, üç yerden kaynamaktadır. Hem banyo, hem de içme suyu olarak kullanılmaktadır. İçme suyu olarak kullanıldığında tadı hoş gelmese de bağırsakların iyi çalışmasını sağlar. Banyo olarak kullanıldığında ise nevralji ve sinir sistemi hastalıklarına iyi geldiği gözlenir. Suyun sıcaklığı 36 derece dir.Aydın iline bağlı İmamköy köyü yakınlarındadır.

Kızıldere Kaplıcası
Aydın
Suyun sıcaklığı 55 derece olduğu için kış aylarında da çok ziyaret edilen kaplıcalarımız arasında yer almaktadır. Bu suyun şifa verdiği hastalıklar arasında şeker, damla hastalıkları ve özellikle de şişmanlık yer alır. Ayrıca bu kaplıca dört oteli ile de ziyaretçilere geniş hizmet sunmaktadır. Aydın ili ile Denizli ilinin tam ortasında yer almaktadır.

Kuşadası Kaplıcası
Aydın
Kaplıcada üç adet kaynak yer almaktadır. Bu sular, radyoaktif özellik taşımakla birlikte, sıcaklıkları 23 ile 26 derece arasındadır. Kaplıcada yer alan havuzlarda uygulanan bir takım kürler, vücut ağrılarına iyi gelmektedir. Aydın ilinin Kuşadası ilçesindedir.

Sazlık Kükürtlü Kaplıcası
Aydın
Kaynar su, granit bir düzlükten, oldukça bol bir şekilde akar. Kükürt kokusu, yoğunluğu yüzünden uzaklardan bile duyulur. Bu kaplıcanın en bilinen özelliklerinden bir tanesi de suyunda karbondioksit gazının oluşudur. Romatizmal hastalıklarda ve eklem ağrılarında fayda sağlar. 33,5 derece sıcaklığında olan bu su, içilebilme özelliğine de sahiptir.Aydın iline bağlı Ortaklar yolu üzerindedir. Söke ilçesine sadece 9 Km uzaklıktadır.

Ortakçı Kaplıcası
Aydın
Bu kaplıcanın özelliklerinden bir tanesi de iki kaynağı bulunmasıdır. Bunlardan bir tanesi Ortakçı köyü hamamına gider. Bu suyun sıcaklığı 50 derecedir. Diğer kaynaktan giden suyun sıcaklığı ise 74 ‘C dir. Bu da sauna sisteminin ön plana çıkmasını sağlar. Bu suların karaciğer ve safra kesesi hastalıklarına iyi geldiği bilinir. Ayrıca böbrek taşlarının oluşmamasında da birebir etkilidir. Beş havuzlu oteli ile de müşteriye iyi hizmet sunmaktadır. Nazilli-Burhaniye yolu üzerindedir.

Akçay Kaplıcası
Balıkesir
Suyun sıcaklığı 55 derece olduğu için zaman içerisinde “Ilıca palas” olarak da değişiklik göstermiştir. Bu su, çıktığı yerden tam 1 km kadar akar. İlk çıktığı yerde suyun sıcaklığı 56 derece iken, bittiği yerde 42 dereceye kadar düşer. Ama bu, o suların özelliğini yitirdiği anlamına gelmez. Romatizma, nevralji ve kadın hastalıklarının tedavisinde büyük üstünlük sağladığı bilinmektedir. Suyun tadı güzel olmadığından içilerek kullanılmaz. Asıl tedavisi banyoda yapılmaktadır. Kaplıcada özel banyoları olan otellere de rastlamanız mümkündür. Balıkesir’in Akçay istasyonu’ndadır. Bu kaplıca, deniz kıyısında yer alır. Edremit’e yalnızca 20 km uzaktır.

Asarköy Kaplıcaları
Balıkesir
Kaynayarak kayalıklar arsından çıkan bu sular, içmeye elverişlidir. Yedi ayrı yerden çıkar. Hepsinin ayrı adları vardır. Suların sıcaklıkları da 50 derece ile 81 derece arasında değişir. Romatizma, nevralji ve kadın hastalıklarında etkili olduğu bilinir. Bu sular, yalnızca içilerek değil banyo suyu olarak da kullanılabilirBalıkesir’in Bigadiç ilçesindedir.

Balya Dağ Kaplacası
Balıkesir
Bu su, birkaç yerden kaynar. Bu kaplıcanın en bilinen özelliklerinden biri de kadın ve erkeklere mahsus iki ayrı hamamı olmasıdır. Kaplıcada, suya, kekik ve ceviz yaprağı atarak yıkanma adeti vardır. Bu su içilmez. Banyo yapıldığı takdirde romatizma, nevralji ve kadın hastalıklarına iyi gelir.Balıkesir ilinin Ilıca köyündedir.

Bostancı (Derman) Kaplıcaları
Balıkesir
Frenk Ilıcası diye de anılan bu kaplıcalar, geniş bir alanda çeşitli yerlerden 56 derece sıcaklıkta sular kaynar ve bu sular toprakla birleşerek bataklık oluşturur. Sıcak çamurlar tedaviye hazır haldedir. Bir hamam ve birkaç havuz faaliyet halindedir. Tesisler bununla sınırlı değildir. Bundan başka bir kaplıca daha “Derman Kaplıcası” adıyla faaliyettedir. Tesislerde otel ve özel banyolar faaliyet halindedir. Bu kaplıcanın çamuru, romatizma, nevralji, nevrit ve kadın hastalıklarına iyi gelir. Balıkesir ilinin Edremit ilçesindedir

Ekşidere Kaplıcası
Balıkesir
Ağaçlık bir görünüme sahip olan bu kaplıcamız, Suyunun sıcaklığı 41 derece olduğu için bir hamama akmaktadır. Romatizma, nevralji ve kadın hastalıklarında üstünlük sağladığı da bilinir. Suyu ekşi olduğu için içilmesi kimi insanlara müthiş derecede zevk vermektedir.Balıkesir’in, Gönen ilçesine 15 Km. uzaklıktadır.

Emendere Kaplıcası
Balıkesir
Üç farklı kaynağa sahiptir. Bunlar, çam ağaçlarının bulunduğu yerden çıktığı için güzel bir görünüm sağlar. Bu üç farklı su, ayrı yerlerden çıkmasına rağmen derenin sonunda hepsi birleşerek çoğalır ve radyoaktivitesi de yükselir. Bu kaplıcamızın turistler tarafından da ilgi gördüğü söylenmektedir. Tedavisi dışında doğal görünümü de insanları büyüler. Özellikle banyosundan, yaşlılar, zayıflar, sedef hastaları, deri hastaları ve nekahet dönemindeki hastalar çok büyük fayda görürler. Suyunun sıcaklığı 32 derece olduğundan banyosu da çok keyifli geçer.Balıkesir’in Ilıca köyünde olan kaplıca, Sındırgı ilçesine 7 Km. uzaklıktadır.

Gönen Kaplıcaları
Balıkesir
Kaplıcamız çok geniş bir alan kuruludur. Bu suyun şifalı olduğu yüzyıllar önce keşfedilmiştir. Günümüzde de aynı ilgiyle karşılanmaktadır. Su sıcaklığı 79 derece olduğu için, önce havuzlara konup soğutulur. İçinde sodyum sülfat ve sodyum bikarbonat olduğu için acımtrak bir tadı vardır. Banyo olarak kullanıldığında, her çeşit romatizma, kadın hastalıkları, felç, sinirsel ve ruhsal hastalıklara iyi gelir. İçildiğinde ise karaciğer ve safrayolları hastalıklarında üstünlük sağlar.Balıkesir’in Gönen ilçesi merkezindedir.

Gönen Dağ Ilıcası
Balıkesir
Ormanlık bir sahada olan bu ılıcanın en büyük özeliği “Gençlik Çeşmesi” olarak bilinen bir kudret iksirine sahip olmasıdır. Tadı, madensuyunu hatırlatır. Radyoaktivitesi yüksektir. Gençlik çeşmesinden içilen suyun, cinsel hormanları harekete geçirdiği ve idrar yolları hastalıklarına da fayda sağladığı ispatlanmıştır. Görünümüyle de herkesin ilgi odağı olmuştur. Gönen ilçesine 15 Km. uzaklıktadır.

Güre Kaplıcaları
Balıkesir
Bu kaplıcalar, doğal açıdan oldukça güzel bir alana kurulduğu için aynı zamanda turistik nitelik taşır. Güre kaplıcasının 65 derece olan suları, kadın hastalıkları romatizmalar, cilt, sedef, böbrek taşı ve kumları ile karaciğer hastalıklarına iyi gelir./p>Balıkesir’in Edremit ilçesine 12 Km. uzaklıktadır.Hisaralan KaplıcasıBalıkesirHisaralan kaplıcası tabii bir güzelliğe sahiptir. Suyun sıcaklığı 98 derece olduğu için üzerinde bulunan kayalarda gezinirken kaynama seslerini duymak mümkündür. Bu su, dağ eteğinden bol miktarda çıktığı için seracılıkta da kullanılmaktadır. İçmeye elverişli olmayan bu suyun, şifa dağıttığı hastalıklar, romatizma, nevralji ve kadın hastalıkları olarak bilinir.Balıkesir’in Sındırgı ilçesine sadece 14 Km. uzaklıktadır.

Hozluca Kaplıcaları
Balıkesir
80 derece sıcaklığındaki sular, kükürt içermektedir. Romatizmal hastalıklardan yakınan kişiler için bu kaplıca, şifa kaynağı olmaktadır. Balıkesir iline bağlı Balya ilçesinde, Camili Mevkiine sadece 5 Km. uzaklıktadır.

Karaağaç Kaplıcası
Balıkesir
Tarihten kalma hamamı ile de bilinen kaplıcanın suyu, bir havuzda toplanmaktadır. Suyunun sıcaklığı 31 derece olduğu için havuza keyifle girilir. Tabiat güzelliği ile insanları büyülemektedir. Ayrıca suyunda bulunan kükürt sayesinde birçok deri hastalıklarına ve uyuza fayda sağladığı bilinir. Suyun içilmesi halinde boğazı temizler ve solunum yolları hastalıklarını tedavi eder.Balıkesir’in Burhaniye ilçesine 15 km. uzaklıktadır.

Kepekler Kaplıcası
Balıkesir
Yalnızca Türkiye çapında değil Dünyaca da meşhur olan bu kaplıca, yazları turist akımına uğramaktadır. Su, geniş bir alanda toplanarak toprağa karışmaktadır. Bu da şifalı bir çamura dönüşmektedir. Uzmanlarca incelenmeye alınıp da “her derde dermandır” dedikleri bu çamura “moor” adı verilmektedir. Radyoaktivitesi oldukça yüksek olduğu için kırık çıkıklarda bile büyük üstünlük sağladığı ispatlanmıştır. Çamur tedavisinden sonra yıkanılabilecek muazzam bir hamama sahiptir. İsteyenler tabii kaplıca suyu ile havuzda banyo tedavisi de yapabilir. Çocuk felci, kadın hastalıkları, sinirsel rahatsızlıklar ve daha birçok rahatsızlıklara deva olduğu ispatlanmıştır.Balıkesir’in Susurluk ilçesindedir.

Kokarlar Kaplıcası
Balıkesir
Bu kaplıcanın suları, içime elverişli değildir; banyo, koklama ve gargara yapmak suretiyle şifa aranır. Sıcaklığı 50 derece olan sular, romatizma, nevralji ve solunum yolları hastalıklarına iyi gelmektedir.Balıkesir ili Bigadiç ilçesine bağlı Asar köyündedir.

Manyas Kum Kaplıcası
Balıkesir
Suyun özelliği kükürtlü olmasıdır. 51 derece sıcaklığındaki bu su, cilt ve deri hastalıklarına iyi gelmektedir.Balıkesir ili Manyas ilçesinin oldukça yakınlarında bir yerdedir. Ömerköy KaplıcasıBalıkesirŞehir yaşamından kaçan insanlar için ideal bir kaplıcadır. Stresten ve yorgunluktan uzak kalabileceğiniz bir kaplıca olmakla birlikte, suyu da bizzat bunun şifasını dağıtmaktadır. Bir düzlükten çıkan bu suyun radyoaktivitesi de oldukça yüksektir. Sıcaklığı 30 derece olduğu için banyosu oldukça keyifli geçer.Balıkesir’in Susurluk ilçesine 16 km. uzaklıktadır.

Pamuklu-Bengi Kaplıcası
Balıkesir
Konaklama tesisleri mevcuttur. Suyundan hem içme, hem de banyo olarak faydalanılabilir. İçme yolu ile mide ve şeker, banyo yapıldığında ise romatizma ve damar sertliği hastalıklarına iyi gelir. Su sıcaklığı 54,5 derecedir.Balıkesir ili merkezine 20 Km. uzaklıktadır

Pelitköy - Zeytinpınar İçmesi
Balıkesir
Bu içmecenin suyu, büyük zahmetlerle kaya oyuklarından çıkarılmaktadır. Ama bu suyu çıkarmak için özellikle giden insanların, büyük keyif aldığı söylenmektedir. Suyun sıcaklığının 20 derece olması ve içinde çok hafif tuz, sülfat ve karbondioksit bulunması, içiminden haz alınmasını sağlar. Özellikle, karaciğer, safrakesesi ve bağırsak hastalarına tavsiye edilir.Balıkesir’in Burhaniye ilçesine 15 Km. uzaklıktadır.

Yıldızdağ Kaplıcası
Balıkesir
Eski tarihlere dayanan adı ile hala günümüzde de seçilen kaplıcalar arasında yer almaktadır. Bu suyun sıcaklığı, 52 derece olduğundan, terletme tedavisi uygulanır. Suyun sıcaklığı eski tarihlerde, çok daha yüksek olduğu için insanlar büyük yapraklar içinde kaynaklara yatırılarak terletilirmiş. Şimdi ise bu uygulama kalkmıştır. Romatizma, nevralji ve kadın hastalıklarında etkili olduğu bilinir.Balıkesir’in Susurluk ilçesinde bulunan Aziziye köyüne 5 Km. uzaklıktadır.

Zeytinliada Kaplıca ve İçmesi
Balıkesir
Deniz manzarası ile de bilinen bu kaplıca, İki ayrı mağaradan çıkan suların her birinin tadı farklıdır. Bir mağaradaki su, sadece banyo için kullanılır. Romatizma, nevralji ve kadın hastalıklarında etkilidir. İkinci mağaradaki “Ayazma” denilen su ise içilerek kullanılır. Madensuyu tadında olduğundan eski tarihlerde yurt dışına bile pazarlandığı söylenmektedir. Bu su, bağırsaklar, safrayolları hastalıkları ve karaciğer hastalıklarında etkili olur. Mermer kayalar arasında olan bu mağaralar, Zeytinadası’nda bulunmaktadır.Balıkesir’in Erdek ilçesi kıyısındadır.

Çaltı (Aşağıhamam) Kaplıcası
Bilecik
Ağaçlıklar içinde bolca kaynayan su, havuzlu, çok geniş bir hamamda toplanmaktadır. Suyunda bol miktarda sodyum bikarbonat bulunmaktadır. İçimi oldukça keyifli ve güzel olan bu su, özellikle mide rahatsızlığı çekenler için faydalıdır. Su sıcaklığının 36 derece olması, hamamda yapılan banyonun, zevkli bir hale dönüşmesini sağlar. Çıban, deri ve romatizma hastalıkları çekenler için bu su, şifalıdır.Bilecik’in Söğüt ilçesine 10 Km. uzaklıktadır.

Osmaneli (selçuk) İçmeleri
Bilecik
Üç ayrı yerden çıkan sular, geniş bir meydanda toplanmıştır. İçiminde kolaylık sağlanması için birkaç adet çeşme yapılmıştır. Bu içmecenin bulunduğu yer sık ormanlarla çevrilidir. Bu yüzden, temiz hava teneffüs etmek isteyen insanlar için çok elverişlidir. Bunun için içmeceye gelip de birkaç gün konaklayan insanlara çok rastlanır. Suyun sıcaklığı 20 derece olduğu için içimi oldukça hoştur. Sağladığı faydalardan birkaçı, karaciğer, safrakesesi vb. hastalıklardır.Osmaneli ilçesine 5 km. uzaklıktadır. Bu içmece üzerinde tren yolu olduğu için ulaşmak çok kolaydır.

Köz Kaplıcaları
Bingöl
36 ila 47 derece arasında değişen sularından, içme ve banyo olarak faydalanmak mümkündür. Kaplıca tesisleri bünyesinde, havuzlar, moteller ve oteller mevcuttur. Kaplıca sularından; içilerek, şeker hastalıklarına, banyo yapılarak ise romatizma, nevralji, kadın ve cilt hastalıkları ve dolaşım bozuklukları hastalıklarına şifa bulunur.Bingöl ili merkezine bağlı Fahran bucağındadır.

Çukur (Güroymak) Kaplıcası
Bitlis
Hem banyo hem de içme suyu olarak kullanılan bu suyun dağıttığı şifalar, birçok insan tarafından bilinmektedir. Düzenlenen bir ankette, bu kaplıcayı daha çok, sigara kullanan insanların ziyaret ettiği görülmüştür. Suyun sıcaklığı 38 derece olduğu için banyosu çok keyiflidir. Bu su sadece içilerek fayda sağlamaktadır. Damar tıkanıklığı, sinirsel hastalıklar ve şeker hastalıklarında etkili olduğu bilinir. Bu kaplıcada konaklayabileceğiniz küçük evler bulunmaktadır. Bu da turistlerin yoğun ilgisine neden olmaktadır.Bitlis’in Güroymak ilçesinin Çukur bucağındadır.

Ilıcak (Germiab) Kaplıcası
Bitlis
Hiç bir tesisi bulunmayan bu kaplıca, doğal güzelliğiyle de insanların dikkatini çekmektedir. Su, küçük bir havuzdan çıkarak geniş bir havuza boşalmaktadır. Sıcaklığı 44 derecedir. Deri hastalıklarına iyi gelir. Gelişmesi beklenen kaplıcalarımız arasında yer almaktadır. İçmece olarak kullanılmaz. Bitlis’e 26 Km. uzaklıkta, merkez ilçeye bağlı olan Ilıcak köyündedir.

Bolu Kaplıcaları
Bolu
Bu kaplıcalar, tarih öncesi dönemlerden beri faaliyettedir. İki ayrı kaplıcadan oluşmaktadır. Kaplıca sularından, hem banyo hem içme hem de buğulama olarak yararlanılabilmektedir. Bu sularda en fazla kalsiyum sülfat vardır. Kaplıca bünyesinde oteller, banyolar ve fizik tedavi tesisleri bulunmaktadır. Bolu kaplıcaları banyo olarak, romatizma hastalıklarında, kadın hastalıklarında, buğulama yöntemi ile nefes darlığı kalp hastalıkları ve tansiyon düzenlemesinde, içme olarak ise karaciğer ve safrayolları, mide bağırsak hastalıklarında oldukça etkili bir tedavi sağlar.Bolu ili yakınlarında, Karacasu köyündedir.

Çatak Kaplıcası
Bolu
Kaplıca suları oldukça verimlidir ve şifa bekleyen insanlara yetecek miktarda çıkmaktadır. Tesislerde hamam içinde bir havuz mevcuttur. Sıcaklığı 32 derece olan bu su, çocuk felçleri ve yarım felçliler üzerinde iyileştirici etki yapmaktadır.Bolu ili Göynük ilçesine bağlı Çatak köyündedir.Kocababas KaplıcalarıBoluYeşillik bir alan üzerine kurulmuştur. Sıcaklığı 37 derece olan sular, üç kaynaktan çıkmaktadır ve sodyum bikarbonatlıdır. İki havuz ile hastalara hizmet vermektedir. Kocababas kaplıcasında banyo yapmak suretiyle yarım felçliler, nevrit ve mafsal tutuklukları olanlar şifa görürler.Bolu ili, Mudurnu ilçesine yakın, Kocababas köyündedir.

Sarıot Kaplıcaları
Bolu
Sıcaklığı 63 derece olan bu su, birkaç yerden çıkarak, bir hamamda toplanmaktadır. Hamam, havuz olarak da değerlendirilmektedir. Banyo için de elverişli olan su, birçok hastalığa şifa dağıtmaktadır. Tadının güzel olmadığı bilinmektedir. Yalnız banyosununda, romatizma, nevralji ve kadın hastalıklarında üstün şifa sağladığı, gidenler tarafından bilinmektedir. Gelen insanların da burada konaklayabileceği modern bir oteli de mevcuttur. Bu yüzden dinlenme tesisi olarak da ün yapmıştır.Bolu’nun Mudurnu ilçesine 30 km. uzaklıkta olan Ilıca Köyündedir.


İnsuyu İçmeleri
Burdur
İçmenin yanında bulunan İnsuyu mağarası dünyaca ünlüdür. Uzunluğu 500 m’ den fazla olan mağara, dokuz gölden oluşmaktadır. Bu da, turistlerin ilgisini çeken en önemli sebeptir. Mağarayı gezip görmek isteyenler için özellikle kayık turları düzenlenmiştir. Bu mağara “tabiat harikası” olan adı ile de ülkemizde büyük yer edinmiştir. Yanında bulunan içmeler ise, şişelenerek çevre illere satılmaktadır. Soğuk olan suyun, mide ve şeker hastalıklarında etkili olduğu bilinmektedir. Suyunda karbondioksit vardır ve toprak kalevi, bikarbonatlıdır. Burdur’un en çok ziyaret edilen içmesi olarak gösterilir.Burdur’a 12 km. uzaklıktadır.

Çekirge Kaplıcaları
Bursa
Bursa ilinin kaplıcalarının önemli bir bölümü Çekirge semtindedir. Bu sularda zengin kimyasal maddeler, gazlar, yüksek radyoaktivite ve çeşitli maden eriyikleri bulunur. Çekirge kaplıcalarındaki sular, eski kaplıcaya, semtteki bazı otellere, ve Bademlibahçe semtinde bulunan Çelikpalas oteline borularla getirilmiştir. Eski kaplıca, yurdumuzun en eski kaplıcalarından birisidir. Sıcaklığı 45 derece olan suyu, romatizma, nevrit, kadın hastalıkları, idraryolları ve cilt hastalıklarına iyi gelir. Çelikpalas oteline cam borular içerisinde Çekirgeden getirilen sular da aynı özellikleri taşır. Bursa'nın Çekirge semtindedir.

Kükürtlü Kaplıcası
Bursa
Bursa Uludağ Üniversitesi’ne bağlı olarak hizmet vermektedir. Kaplıcanın hamam bölümü Bizans ve Osmanlı dönemlerinden beri insanlara şifa dağıtmaktadır. 82 derecelik suyu, Bursa bölgesi şifalı sularının en güçlü kaynağıdır. Romatizma, cilt ve karaciğer hastalıklarının tedavisinde yararlanılmaktadır.Bursa'nın Çekirge semtindedir.

Yenikaplıca ve Kaynarca Hamamı
Bursa
Kanuni Sultan Süleyman devrinde, Rüstem Paşa tarafından yaptırılmıştır. Oteli, özel banyoları, turistik bölümü, masaj ve spor salonu vardır. Yapıya sonradan eklenen Kaynarca hamamı ise yalnız kadınlara tahsis edilmiştir. Sıcaklığı 83,7 derece olan kaplıcanın suyu, cilt hastalıkları, iç hastalıkları, solunumyolları hastalıkları ve şişmanlık gibi birçok hastalığın tedavisinde etkilidir.Bursa'nın Çekirge semtindedir.

Karamustafa Kaplıcası
Bursa
Yenikaplıca’ya çok yakındır. Bizanslılardan kalmıştır. Karamustafa Paşa tarafından 1490 yılında bugünkü şekliyle yaptırılmıştır. 25 odalı oteli, çocuk oyun alanları, dinlenme alanı, erkekler ve aileler hamamı olarak iki hamamı vardır. Su verimi az olduğu için havuzu küçüktür. Radyoaktivite bakımından en zengin kaplıcadır. Suyu sodyum bikarbonatlıdır. Sodyum ve kalsiyum açısından zengin suları, romatizma, kadın hastalıkları, kısırlık, nevralji gut, egzama ve kırık tedavisinde banyo olarak kullanılır.Bursa'nın Çekirge semtindedir.

Armutlu Kaplıcaları

Bursa
Kadın ve erkekler için özel ayrı ayrı tasarlanmış kubbeli bir hamamı mevcuttur. Ayrıca dinlenme tesisi olarak da ziyaret edilen bu kaplıca, ülkemizin en zengin içerikli suyuna sahip olduğu gibi radyoaktivitesi oldukça yüksektir. Romatizma, sindirim yolları hastalıkları, kadın hastalıkları, kalp ve damar hastalıklarında etkili olduğu bilinmektedir. Bünyesinde bulundurduğu oteller de dört mevsim açıktır. Bursa’nın Gemlik ilçesine bağlı olan Armutlu bucağındadır.

Oylat Kaplıcaları
Bursa
Kaplıca ormanlık bir alan üzerinde kuruludur. Çok eski dönemlerden beri faaliyet göstermektedir. Su veriminin çok yüksek oluşu, radon gazının yüksek oranda olmasını sağlar. Bu gaz da solunum yolu ile vücuda geçmektedir. Bu su, aynı zamanda arsenikli, sülfatlı ve karbonatlı bir sudur ve içilebilir. 40,5 derece sıcaklığındaki sudan, romatizma, nevralji, kadın hastalıkları ve idrar yolları rahatsızlıkları olanlar şifa görürler.Bursa ili İnegöl ilçesi yakınlarındadır.

Çan Kaplıcaları
Çanakkale
Yeşillik bir alan üzerine kurulu kaplıca tesisleri, otel banyo ve havuzları ile de ilgi çekmektedir. 46,5 derece sıcaklığa sahip suyu, karaciğer, safra yolları, bağırsak bozukluğu ve böbrek taşlarının düşürülmesinde etkilidir. Çanakakle ili Çan ilçesi yakınlarındadır.

Hıdırlar Kaplıcası
Çanakkale
Kaplıca tesisleri, yemyeşil bir alan üzerine kurulmuştur. Su, birkaç yerden kaynamaktadır. 73 derece sıcaklığındaki sudan, banyo yapmak sureti ile faydalanılmaktadır. Ayrıca çamur banyosu da yapılabilir. Bu şifalı su ile banyo yapılarak, romatizma, nevralji ve kadın hastalıklarına çare bulunmaktadır. Çanakakle'nin, Yenice ilçesi, Hıdırlar köyündedir.

Kestanbolu Kaplıcaları
Çanakkale
Kaplıcalar, çok eski tarihlerden beri insanlara şifa dağıtmaya devam etmektedir. Kaplıca tesisleri bünyesinde, otel, havuz, banyo ve moteller bulunmaktadır. 73 derece sıcaklığındaki suyu, demir ve kalsiyum içermektedir. Bu sudan, romatizma, nevrit, kadın hastalıkları ve solunum yolları rahatsızlıkları olan hastalar şifa görmektedirler. Ayrıca nekahat döneminde vücudu kuvvetlendirir ve kemikleri düzene sokar.Çanakakle'nin, Ezine ilçesi, Kestanbolu köyü yakınlarındadır.

Kızılca Tuzla Kaplıcası
Çanakkale
Buradaki dağın yamacında, birçok yerden sıcak ve tuzlu sular kaynamaktadır. 55 derece sıcaklığındaki bu sudan, yalnızca banyo yolu ile faydalanılabilmektedir. Romatizma, nevrit, geç tutan kırıklar ve kadın hastalıkları problemleri olanlar şifa bulurlar. Çanakakle'nin, Ayvacık ilçesi, Tuzla köyündedir.

Küçük Çetmi Kaplıcası
Çanakkale
Kaplıca tesisleri yeşillik bir alan üzerine kurulmuştur. Bu yüzden dinlenme tesisi olarak da kullanılabilmektedir. Tesislerde bir hamam, otel ve havuzlar mevcuttur. 41 derece sıcaklığındaki su, sodyum bikarbonat içerir. Romatizma, nevralji ve kadın hastalıkları gibi hastalıklarda etkili olduğu bilinmektedir. Çanakakle'nin, Ayvacık ilçesine bağlı Küçük Çetmi köyündedir.

Külcüler Kaplıcası
Çanakkale
Çamlık bir alan üzerine kurulmuş olan tesislerde, iki havuz bulunmaktadır. 34,5 derece sıcaklığındaki su, bol kükürt içermektedir. Bu kaplıcadan, romatizma, solunum yolları, kadın hastalıkları ve nevralji gibi rahatsızlıkları olan hastalar yaralanabilirler.Çanakakle'nin, Bayramiç ilçesi, Külcüler köyü yakınlarındadır.

Beke (Figani) Kaplıcaları
Çorum
Kaplıcalar, çok eski tarihlerden beri bir şifa merkezi özelliği taşır. 35 derece sıcaklığındaki sular, sodyum bikarbonatlı sulardandır. Bu sular, mide, bağırsak böbrek ve kalp hastalıkları için etkili bir şifa kaynağıdır.Çorum ili, Mecitözü ilçesi, Figani köyündedir.

Babacık Kaplıcası
Denizli
Kaplıca sularından hem içme hem de banyo olarak faydalanmak mümkündür. 62 derece sıcaklığındaki sular, içildiğinde karaciğer safra yolları ve böbrek rahatsızlıklarına, banyo yapıldığında ise romatizma hastalığına iyi gelir.Denizli ili merkezine 20 Km. uzaklıktaki Babaağaç köyündedir.

Gölemez Çamurlu Kaplıcası
Denizli
Sular, bir kaç kaynaktan çıkarak geniş bir alana yayılır ve bataklık oluşturur. Hem içme hem de çamur banyosu şeklinde faydalanılır. Çamur banyosu, romatizmal hastalıklara, içmesi de karaciğer ve safrayolları hastalıklarına iyi gelir. Su sıcaklığı 50 derecedir.Denizli ili merkezine 20 Km. uzaklıktaki Gölemez köyündedir.

İnaltı Kaplıcası
Denizli
Bir kaya içine oyulmuş doğal bir mağaradan kaynar. Sıcaklığı 60 derece olan bu su, romatizma, solunum yolları ve kadın hastalıklarında şifa sağlamaktadır.Denizli ili Sarayköy ilçesine sadece 12 Km. uzaklıktadır. Karahayıt KaplıcasıDenizliKaplıca suları, bikarbonatlı ve sülfatlıdır. Bu sular, romatizma nevralji ve kadın hastalıklarında etkili olmaktadır.Denizli ili Karahayıt köyündedir. Pamukkale kaplıcasına 5 Km. uzaklıktadır.

Tekke Kokar Kaplıcası
Denizli
Şifalı su üzerine bir hamam kurulmuştur. Çok eski dönemlerden beri faaliyet göstermektedir. 82-100 derece arasında sıcaklığa sahip olan suyu, kükürt içermektedir. Bu şifalı sulardan, banyo, içme ve çamur banyosu olarak faydalanılmaktadır. Banyo ve çamur banyosundan, romatizma hastaları, içiminden de bağırsak, karaciğer ve safra yolları hastaları şifa bulmaktadır.Denizli ili, Sarayköy ilçesi, Burhaniye bucağı yakınlarındadır.

Yenice Kaplıcası
Denizli
Su, tesisler içerisinde bulunan bir hamam ve havuz içerisinde toplanmıştır. Bu hamamın ismi "Çizmeli Hamam"dır. 42 derece sıcaklığındaki su, banyo olarak kullanıldığında, romatizma, nevralji ve kadın hastalıklarına; içildiğinde ise karaciğer, safra yolları ve bağırsak rahatsızlıklarına şifa vermektedir.Denizli ili, Buldan ilçesi, Yenice köyündedir.

Pamukkale Kaplıcaları
Denizli
Bu ilin simgesi haline gelmiş olan kaplıcalar, tarihi ve doğal güzellikleriyle de uluslararası bir üne sahiptir. Tarihi, çok eskilere dayanmaktadır. İçinde bulunan karbondioksit gazının uçması ile, kalsiyum bikarbonat, karbonat haline gelerek çöker ve beyaz renkte taşlar ve tortular oluşturur. Bu da, görülmesi eşsiz bir güzellik ortaya çıkarır. Suyun içimi, spazmlı midelere iyi gelir. Banyosu ile de kalp ve damar rahatsızlıkları olanlar şifa görmektedir. Pamukkale Kaplıcalarının su sıcaklığı, 35 derecedir. Denizli iline 17 Km. uzaklıkdadır.

Çermik Hamamı (Kaplıcası)
Diyarbakır
Dere kenarından çıkan su, havuzu bulunan büyük bir hamama akmaktadır. Hamamın içinde tam altı köşeli bir havuz bulunmaktadır. Su sıcaklığı 48 derece olan bu kaplıca, Selçuklu döneminden kalmıştır. Dört bir tarafı yeşillik olduğu için göz zevkine de hitap etmektedir. Suyunda bol kükürt bulunmaktadır. Konaklamak için turistik oteli ve konaklama tesisleri bulunmaktadır. Solunum hastalıklarında, çeşitli romatizma hastalıklarında ve deri hastalıklarında etkili olduğu bilinmektedir.Diyarbakır’ın Çermik ilçesine 3 km. uzaklıktadır.

Derdin Kaplıcası
Düzce
Kaplıca çok özel bir suya sahibtir. Bu suyun değerli olmasının sebebi, karbondioksitin fazla olması buna oranla klorürün az olmasıdır. Alınan bilgilere göre, dünyaca bilinen “kalrsbad” suyundan daha fazla üstünlük sağladığı uzmanlar tarafından ispat edilmiştir. Mide, bağırsak hastalıklarında ve özellikle de safra yolları ve karaciğer hastalıklarında büyük üstünlük sağladığı bilinmektedir. Banyoda hiç bir üstünlük sağlamadığı halde, suyun sıcaklığının 30,5 derece olması, bu kaplıcanın ziyaret edilmesinde bir sebep olmaktadır ve banyoyu çok zevkli hale getirmektedir.Düzce’ye 10 km. uzaklıktadır.

Efteni Kaplıcası
Düzce
Kaplıca bünyesinde şifa bulmak için gelen hastalara hizmet etmek için otel, lokanta ve üç adet havuz bulunmaktadır. Sıcaklığı 43 derece olan bu sular özellikle romatizma, nevrit ve kadın hastalıklarına iyi gelmektedir.Düzce iline yakın Efteni Gölü kıyısında, Hacı Yakup köyündedir.

Ömerler Kaplıcası
Düzce
Küçük ve ağaçlık bir köyün kenarlarından çıkan bu su, eski zamanlarda keşfedilmemiş olsa da, daha yeni yeni farkına varılıp, satışa bile sunulmuştur. Bu da insanların, kaplıcaya ulaşmadan bu sudan yararlanmaları için bir kolaylıktır. Sıcaklığının 13 derece olması, içiminin daha güzel olmasının sebeplerindendir. Kaplıca suyu, mide rahatsızlıklarında, safra yolları hastalıklarında ve karaciğer hastalıklarında çok etkili olduğu bilinmektedir. Doğa güzelliği ile de tanınan Ömerler kaplıcası, gidilmeye değen yerler arasında yer almaktadır.Bolu-Düzce yolu üzerindedir.

Buranhame Kaplıcası
Elazığ
Çok eski, yıkıntı bir kent üzerine kurulu olan bu kaplıcanın suyu, yedi kaynaktan çıkmaktadır. Bunların üçü, biraz ileride toprağa karışarak şifalı bir çamura dönüşmektedir. Vücutta oluşan yaralara sürülerek tedavi edilir. Suyunda bulunan kükürt sayesinde koklama tedavisi de uygulanmaktadır. Bu da solunum yolları hastalıklarında ve çocuk felcinde büyük şifa sağlamaktadır. Diğer dört kaynaktan çıkan sular ise, geniş bir havuzda toplanmaktadır. Su sıcaklığının 26 derece olması, banyonun serin geçmesini sağlamaktadır. Bütün romatizma hastalıklarında etkili olmaktadır.Elazığ’ın Palu ilçesine bağlı Bozçanak köyündedir.

Kolan Kaplıcası
Elazığ
Etrafı küçük ağaçlarla çevrili olan Kolan kaplıcası, suyunda bol miktarda sodyum ve kalsiyum bikarbonat bulunmaktadır. Bu nedenle talebi yüksek kaplıcalarımız arasında yer almaktadır. İçimi, çok hoş ve sindirimi kolaydır. Özellikle de aç karına içildiğinde büyük şifa sağlamaktadır. Su sıcaklığı 42 derecedir. Bu da banyosunun oldukça keyifli geçmesini sağlamaktadır. Etkili olduğu hastalıklar, romatizma ve kadın hastalıklarıdır. Damar genişletici bir özelliğe sahip olan bu su, bu yönüyle sigara içenlere tavsiye edilmektedir.Elazığ’ın Karakoçan ilçesine 27 km. uzaklıktadır.

Ekşisu Kaplıcası
Erzincan
Sekiz kaynaktan çıkan bu kaplıcanın suyunda, bikarbonat, magnezyum, sodyum ve karbondioksit gazı bulunmaktadır. Bu özellikler çok az kaplıcada bulunduğundan talebi fazladır. Sekiz kaynaktan çıkan sulardan bir tanesi çok sıcak çıkmaktadır. Bu yüzden soğuk su ilave edilerek banyo kıvamını alması sağlanmaktadır. Su sıcaklığı 31 derecedir. Romatizma hastalıklarında, mide hastalıklarında ve solunum yolları hastalıklarında etkili olduğu bilinmektedir. Kaplıca, Dinlenme tesisi olarak da sık ziyaret edilir. Erzincan iline 15 km. uzaklıktadır.

Ilıca Kaplıcaları
Erzurum
Hamamları ve havuzları ile de meşhur olan bu kaplıca, derinlerden volkanik sular halinde ayrı ayrı dört kaynaktan çıkmaktadır. Çok kuvvetli radyoaktivitesi, bikarbonatı ve demiri bulunduğundan dere kenarlarında pas rengi oluşmuştur. Su sıcaklığı 38 derecedir. Üstün bir şifa kaynağımız olan bu su, romatizmada, nevraljide, sinir sistemi hastalıklarında ve cilt rahatsızlıklarında çok etkili olmaktadır.Erzurum iline 15 km. uzaklıkta olan Ilıca köyünde bulunmaktadır.

Hasakale Kaplıcası
Erzurum
“Pasinler kaplıcası” olarak da bilinen, çok eskilerde keşfedilmiş olan kaplıca, günümüzde çok geliştirilmiştir. Sular, nehir ayaklarının hemen hemen her yerinden 40 derece sıcaklıkta çıkmaktadır. Bu suların toplandığı havuzlara girmek ise oldukça keyiflidir. Bu su, baş ağrılarının geçmesinde büyük fayda sağlamaktadır. Konaklamak için de çok ideal bir kaplıca olarak bilinir. Turistik tesisleri ve konaklama tesisleri yaz-kış hizmet vermektedir. Mide, bağırsak, karaciğer, safrakesesi ve şeker hastalıklarında büyük etki sağlayan kaplıcalarımız arasında yer almaktadır.Erzurum’un Pasinler ilçesine bağlı olan Aras nehri yakınlarındadır.

Eskişehir Kaplıcası
Eskişehir
Çay kenarlarından çıkmakta olan bu su, tam beş kaynaktan oluşmaktadır. Suyunun çok bol olması sebebiyle civar evlere banyo yapmak için de dağıtılmaktadır. Su sıcaklığı 55 derecedir. Tarihi bir hamama sahiptir. Turistik oteli ile de yaz-kış hizmet vermektedir. Banyosunda, romatizma, nevralji ve kadın hastalıkları tedavisi yapılmaktadır. İçildiğinde ise, karaciğer ve safra yolları hastalıklarında etki göstermektedir.Eskişehir ilinin merkezinde bulunmaktadır.

Sakarya Kaplıcası
Eskişehir
Civar ilçelere de dağıtılan bu suyun sıcaklığı 48 derece olduğu için özel olarak soğutulmaktadır. Tadı oldukça hoştur. Kayalar arasından kaynayarak yeryüzüne çıkmaktadır. İçiminde sağladığı şifalar, mide rahatsızlıkları içindir. Banyosu ise, romatizma, kadın hastalıkları ve şeker hastalıklarına şifa sağlamaktadır.Eskişehir iline 32 km. uzaklıkta olan Ilıca (Mihalgazi) köyündedir.

Zümrüt Kaplıcaları
Hakkari
Konaklama tesisleri ile de yaz-kış hizmet veren bu kaplıca, suyunda bol miktarda kükürt bulunduğu için kokusunu uzaklardan duymak mümkündür. Söylentilere göre, eski dönemlerde çocuğu olmayan bir kraliçenin bu suyu içtikten yaklaşık 2-3 ay sonra hamile kalmıştır. Kraliçenin bu kaplıcaya “zümrüt” ismini vermesi bunun ispatı olarak gösterilmektedir. Romatizma, kalp yetmezliği ve kadın hastalıkları gibi önemli hastalıklarda bile büyük etki sağlamaktadır.Hakkari ilinin Beytüşşebap ilçesine 4 km. uzaklıktadır.

Erzin-Başlamış Kaplıcaları
Hatay
Bir dere içerisinde iki ayrı kayadan çıkan bu iki su, içmece olarak da kullanılır. Bir tanesi, (madensuyu olarak da adlandırılan) çevre halkına da dağıtılmaktadır. Bulunduğu yere içimini kolaylaştırmak için musluk yapıldığı bilinmektedir. Sıcaklığı 14 derecedir. Diğer su ise, tam bir şifa kaynağıdır. Karaciğer, safra yolları ve bağırsak hastalıklarında büyük fayda sağlamaktadır. Bu su, diğerine nazaran daha lezzetsiz ve acıdır. Bu yüzden azar azar içilmesi tavsiye edilir. Pek yakında çevre illere de dağıtım yapılacağı söylenmektedir. Hatay ilinin Erzin ilçesine bağlı olan Başlamış köyündedir.

Reyhanlı Kaplıcası
Hatay
Bu kaplıca, Suriye sınırları üzerinde bulunduğu için birçok turist ziyarete gelmektedir. Bol kükürtlü olduğu için kokusu çok uzaklardan bile duyulmaktadır. Her tarafı ağaçlık olan kaplıca, hamamları ve konaklama tesisleri ile de görülmeye değer kaplıcalarımız arasında ter almaktadır. Birkaç yerden fışkıran su, büyük bir hamamın içindeki havuzda toplanmaktadır. Su sıcaklığı 37 derecedir. Banyosu oldukça keyifli olan suyun sağladığı faydalar ise, romatizma ve kadın hastalıkları için geçerlidir. Koklanarak da solunum yolları hastalıklarında şifa sağlamaktadır.İçiminde ise, karaciğer, bağırsak ve safra yolları hatalıklarında büyük etki yapmaktadır.Hatay ilinin Reyhanlı ilçesine 20 km. uzaklıktadır.

Hocantı Ilıcası
İçel
Bulunduğu yer zeytin ve çam ağaçları ile kaplı olduğu için göz zevkine de hitap etmektedir. Su, ağaçlar arasından fışkırarak bir mağaraya akmaktadır. Denize olan yüksekliği 360 m. olan suyun sıcaklığı ise 33 derecedir. Bu yüzden banyosu oldukça keyiflidir. Özellikle şehir stresinden kaçan insanlara tavsiye edilmektedir. Bunun yanında nevralji ve romatizma hastalıklarına da iyi gelmektedir. İçel ilinin Mut ilçesine 15 km. uzaklıkta olan Hocantı köyündedir.

Gözne Kaplıcası
İçel
Yaylası ile de göz zevkine hitap eden kaplıca, Dere kenarlarının hemen her yerinden fışkıran suyun bir kısmı toprağa karışmaktadır. Bu da çamur oluşmasına yol açmaktadır. Vücuda sürülerek cilt hastalıklarında ve vücutta oluşan yaralarda şifa sağlamaktadır. Diğer kalan sular ise, içilerek kullanılmaktadır. Kabızlık geçirenler için tavsiye edilen bu su, müshil gibi de kullanılmaktadır.İçel iline 12 km. uzaklıkta olan Gözne yaylasındadır.

Tuzla İçmeleri
İstanbul
Birçok turistin ziyaret ettiği bu kaplıca, çok eski dönemlerden günümüze kadar gelen bu içmeler, oteli ve konaklama tesisleri ile yaz-kış hizmet vermektedir. İçmelerde iki kaynak bulunmaktadır. Büyük içme olarak adlandırılan şifa kaynağı, safra yolları hastalıklarında, böbrek taşlarında ve kumlarında, bağırsak tenyaları hastalıklarında da etkili olmaktadır. Su sıcaklığı 22 derecedir. Küçük içme olarak adlandırılan şifa kaynağı, büyük içme ile aynı özellikleri taşımaktadır. İçimi daha hoştur. Su sıcaklığı 18 derecedir. Her ikisi de baş ağrılarında ve uykusuzlukta da fayda sağlamaktadır. Aç karna içildiğinde de daha fazla etkili olduğu bilinmektedir.İstanbul’un Kadıköy ilçesine 32 km. uzaklıkta olan Tuzla semtindedir.

Yalova Kaplıcası
Yıl boyunca hizmet veren bu kaplıca, çok eski tarihlerden günümüze kadar gelmiştir. Birçok efsanesi ile tanınan kaplıcanın, bir de Gözsuyu denilen göz hastalıklarına iyi gelen şifa kaynağı bulunmaktadır. Bu suyun sıcaklığı 42 derecedir. Bir fincan içine konularak göze sürülmektedir. Yeşillikler arasına kurulan kaplıca göz zevkine de hitap etmektedir. Kaplıcanın gerçek şifa kaynağı ise, yer altından çıkmaktadır. Sıcaklığı 66 derecedir. Su, birçok hastalığa etkili olmaktadır. Bu hastalıklardan bazıları, romatizma, karaciğer, mide hastalıkları, cilt hastalıkları, tansiyon, bağırsak hastalıkları, kadın hastalıkları vb... Turistik otelleri, havuzları, konaklama tesisleri ve hamamları ile de tercih edilen kaplıcalar arasında yer almaktadır.

Bademli Kaplıcaları
İzmir
Deniz manzarasıyla da herkesin dikkatini çeken Bademli kaplıcası, manzarasıyla görülmeye değer kaplıcalarımız arasında yer almaktadır. Tam olarak iki yerden kaynamaktadır. Bunlardan bir tanesi hamama diğeri ise, havuza akar. Su sıcaklığı 70 derece olduğu için soğuk su karıştırılarak banyo kıvamına getirilmektedir. Romatizma, nevralji ve kadın hastalıklarında büyük fayda sağladığı bilinir. Kolay içimi sağlamak için çeşmesi de mevcuttur. Bu da çeşitli mide hastalıklarına fayda sağlamaktadır.İzmir’in Dikili ilçesine 15 km. uzaklıkta olan Bademli köyü yakınlarındadır.

Balçova Kaplıcaları
İzmir
Konaklamak için de son derece ideal bir yer olan Balçova kaplıcası, çok eski zamanlardan kalma olan bu kaplıca gün geçtikçe gelişmektedir. Modern konaklama tesisleri, termal tedavi tesisleri, fizik tedavi tesisleri, yüzme havuzları, saunaları ile gidilmeye değer kaplıcalarımız arasında yer almaktadır. Özel yapımı olan bir de astım odasına sahiptir. Su sıcaklığının 63 derece olması, banyosunu çok keyifli hale dönüştürmektedir. Romatizma hastalıkları, deri hastalıkları, sindirim sistemi, dolaşım sistemi ve solunum sistemi hastalıklarında çok etkili olduğu bilinmektedir. İzmir ilinin Ilıca deresi kenarında, İzmir-Çeşme yolu üzerindedir.

Bergama Kaplıcası
İzmir
Eskülap diye de adlandırılan kaplıcanın, suyunun en büyük özelliği, ciltte bulunan sivilce, yara ve bunun gibi cildi kötü gösteren şeyleri bir müddet sonra giderebilmesidir. Ayrıca şehir hayatından kaçan insanlar ve yaşlı insanlar için de özellikle tavsiye edilmektedir. Banyosunda, romatizma ve kadın hastalıkları, içiminde ise, karaciğer ve mide hastalıkları için üstün şifa sağlamaktadır.İzmir’in Bergama ilçesine 5 km. uzaklıkta olan Bergama-İzmir yolu üzerindedir.

Bergama Paşa Kaplıcası
İzmir
Doğal güzelliği ile de birçok insanın dikkatini çeken kaplıcanın, su sıcaklığı 39 derece ile 43 derece arsında değişiklik göstermektedir. Birkaç kaynaktan oluşmaktadır ve banyosu da çok keyifli geçtiği söylenmektedir. Soğutularak içilmektedir. Karaciğer hastalıklarında, mide hastalıklarında, safra yolları hastalıklarında, banyosunda ise, romatizma hastalıklarında ve kadın hastalıklarında üstün şifa kaynağı olarak bilinmektedir.Bergama Paşa kaplıcası, İzmir’in Bergama ilçesine bağlı olan Paşa köyündedir.

Cuma Kaplıcaları
İzmir
Tam olarak beş kaynaktan oluşmaktadır. Bunlardan en önemlileri, Uyuz Ilıcası, Gelinboğan ve Ahmetçi Hamamıdır. Dağ yamacından başlar ve dere boyunda bulunan çatlaktan sızar. Sızan suyun bir bölümü, Ahmetçi hamamında toplanmaktadır. Su sıcaklığı 55 derece olduğu için, hamam, sauna olarak da kullanılmaktadır. Diğerleri de, Uyuz ılıcası ve Gelinboğanda toplanmaktadır. Romatizma ve kadın hastalıklarında etkili olduğu bilinmektedir. İzmir’in Seferhisar ilçesine 15 km. uzaklıkta olan Kocacık dağı yamacındadır.

Çeşme Kaplıcaları
İzmir
Deniz ılıcaları olarak da bilinen Çeşme kaplıcası, Söylentilere göre, deprem öncesinde faaliyet gösteren bu kaplıca, depremden sonra kaynaklarını kaybetmiştir. Daha sonra olan depremde ise, yeni kaynaklar kazanmıştır. Deniz dibinde tam 28 adet kaynak bulunmaktadır. Bu denize girildiğinde, dibinin sıcak, üst kısmının ise soğuk olduğu söylenmektedir. Bunun yanında daha birçok kaynak bulunmaktadır. Romatizma, karaciğer, böbrek, mesane ve kadın hastalıklarında etki sağlamaktadır. içinde bol miktarda kükürt bulunmaktadır.İzmir’in Çeşme ilçesine 5 km. uzaklıktadır.

Dereköy Kaplıcaları
İzmir
Zeytin ağaçları ile kaplı olan bu kaplıcanın görünümü de gözden kaçmayacak kadar güzeldir. Su, zeytin ağaçlarının arasından çıkmaktadır. Sıcaklığı 40 derecedir. Çok eski tarihlerden günümüze kadar gelmiştir. İlk hamamı 1857 yılında yapılmıştır. Şu anda da birkaç hamamı ile yaz-kış hizmet vermektedir. Bu su, solunum yolları hastalıklarında, romatizma hastalıklarında ve kadın hastalıklarında etkili olmaktadır.

Dikili Kaplıcası
İzmir
Birkaç kaynağa sahip olan bu kaplıca, sıcak su bakımından çok zengindir. Bu suların sıcaklığı, 42 derece ile 64 derece arasında değişmektedir. 1939 yılında gerçekleşen deprem yüzünden bütün kaynaklarını kaybetmiştir. Fakat bunun yerine farklı yerlerde farklı kaynaklar açılmasına sebep olmuştur. Kaynaklardan bir tanesi toprağa karışarak şifalı bir çamura dönüşmektedir. Cilde sürülerek tedavi uygulanır. Üstü kapalı bir havuz da sadece bunun için hizmet vermektedir. Banyosunda çeşitli romatizma ve kadın hastalıkları şifa görmektedir. İzmir’in Dikili ilçesine 5 Km. uzaklıkta olan Karadere’de bulunmaktadır.

Karaköy Kaplıcası
İzmir
Suyunun soda gibi kullanıldığı bu kaplıca, eski zamanlardan beri faaliyet göstermektedir. Suyu, az tuzlu ve bikarbonatlıdır. İçinde bulunan sülfat oranı çok azdır. Ağaçlık bir bölgeye kurulu olan bu kaplıca, hamamları ve havuzları ile dinlenme tesisi olarak da yaz-kış hizmet vermektedir. Boğaz iltahabında, solunum yolları hastalıklarında ve nezlede etkili olduğu gözlemlenmiştir. Bunun yanında şifalı bir çamura sahiptir. Bu da vücuda sürülerek uygulanır vücutta oluşan yaralara şifa olduğu bilinmektedir.İzmir’in Seferhisar ilçesine 17 Km. uzaklıkta olan Kavakdere köyündedir.

Malgaca İçmeleri
İzmir
Tuz miktarının fazla olduğu bu içmecede toplam üç gün kalınmaktadır. Su, sert olduğu için yavaş yavaş içilir. Bu yüzden içme tedavisi üç gün sürmektedir. İşte bu üç gün sonunda, bağırsak hastalıkları, karaciğer hastalıkları ve safrayolları hastalıklarının giderildiği görülmektedir. Su sıcaklığı, 22 derece olduğu için ılık içilir. Dinlenmek için de ideal bir konaklama tesisine sahiptir. İzmir’in Urla ilçesine 10 Km. uzaklıktadır.

Nebiler Kaplıcası
İzmir
Ağaçlıklar arasına kurulu olan bu kaplıca, göz zevkine de hitap etmektedir. Hastaların yanı sıra şehir hayatından ve stresten kaçan insanlar de burayı sık ziyaret etmektedirler. Çok eski tarihlerden kalma bir hamama ve havuza sahiptir. Günümüzde de bu hamam ve havuzu daha gelişmiş bir halde görebiliriz. Su sıcaklığı 57 derece olduğu için banyosu biraz sıcak fakat zevkli geçmektedir. Romatizma, nevralji ve kadın hastalıklarına oldukça fayda sağlamaktadır.İzmir’in Dikili ilçesine 12 Km. Uzaklıkta olan Nebiler köyündedir.

Şifne Kaplıca ve İçmeleri
İzmir
Köyün 500 metre ilerisinde içmesi bulunmakta, iki kaynaktan çıkmaktadır. Büyük içme denilen şifa kaynağının sıcaklığı 24 derece, küçük içme denilen şifa kaynağının sıcaklığı da 25 derecedir. Her ikisi de tuzlu su olup içilerek tedavi uygulanır ve her ikisi de bağırsak hastalıklarında etkili olur. Kaplıca suyu ise kansız zayıf ve iştahsız insanlar için çok üstün bir şifa kaynağıdır. Bu kaplıcada kubbeli bir de hamam bulunmaktadır. Çamur tedavisi ile vücutta oluşan yaraların giderilmesinde etkilidir. Su sıcaklığı ise 38 derecedir. İzmir’in Çeşme ilçesine 5 Km. uzaklıkta olan Reisdere köyündedir.

Zeytun (Ilıca) Kaplıcaları
Kahramanmaraş
Ilıca (Zeytun) Kaplıcası Kahramanmaraş'ın 72 km. kuzeyinde eski Elbistan-Kahramanmaraş kervan yolu üzerinde Berit Dağı eteklerindeki Ilıca Beldesinde yer almaktadır. Kükürt petrol artığı ve az miktarda yağ karışımı ile meydana gelen şifalı suyun; Romatizmal hastalıklara, kırık-çıkık sekselleri ve kadın hastalıklarında olumlu etki yaptığı belirtilmektedir. Suyun sıcaklığı 45*C' dir. Belediyenin yaptırmış olduğu kür merkezi ve dinlenme salonları ile birlikte büyük bir bay ve bayan havuz yaptırılmıştır.Ilıcanın doğal deseni ve iklimi de sağlık turizmini geliştirmeye elverişli yayla özelliği taşıyan
doğasının yanısıra Kahramanmaraş'a yakınlığı ve ulaşım kolaylıkları da turizme olan talebi artırıcı unsurlar olarak ortaya çıkmaktadır. Bu faktörlerin etkisiyle ılıca turizmi gelişen ve diğer hizmet sektörlerini de geliştiren bir ekonomik faktör olarak ortaya çıkmaktadır.Ilıca Kaplıcaları kapasitesi ve su nitelikleri itibariyle yerel ölçekte hizmet verebilecek özelliklere sahiptir. Kaplıcalar 1500 yatak kapasiteli bir termal merkez potansiyeli yaratmaktadır. Ilıca'da konaklama turizm belgesi olmayan 21 pansiyonda 386 oda, 767 yatakla yapılmakla beraber, Belediye Belgeli 3 otelde 78 oda,192 yatak mevcuttur. İki adet motelin 63 odası ve 126 yatak kapasitesi vardır. Ilıca Belediyesi'nin yaptırmış olduğu kür merkezi ve sauna hamam faaliyette olup her türlü imkan mevcuttur. Turizm mevsimi Nisan ortasından Kasım ortasına kadar 7 ay sürmektedir. Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları en yoğun dönem olup, bu üç aylık dönemde doluluk oranı %80, diğer aylarda %20-30 dolayındadır. Konaklama süresi 3-15 gün arasında değişmektedir. Ilıcada 2 kaplıca tesisi (Hamam) vardır.

Elbistan (Ekinözü) İçmeleri
Kahramanmaraş
Güney yöremizde oldukça popüler olan içmeler, Aşağı İçmeler ve Yukarı İçmeler adları ile faaliyet gösteren iki adet kaynaktan oluşmaktadır. İçmeler bünyesinde hem dinlenme hem de tedavi tesisleri mevcuttur. Bu içmenin suları, sindirim yolları hastalıklarına iyi gelmektedir. Fazla içildiğinde ise müshil etkisi yapmaktadır.Kahramanmaraş ili, Elbistan ilçesine bağlı Cela köyündedir.Bostanbükü İçmesiKarabükYerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekmektedir. Sıcaklığı 16 derece olan bu suyun içimi oldukça hoştur. Sindirim organları rahatsızlıklarında etkili olur.Safranbolu ilçesindedir.

Bayramhacı Kaplıcası
Kayseri
Kaplıca suları, hem içme hem de banyo olarak şifa vermektedir. Banyo olarak kullanıldığında, romatizma, gut, dolaşım yolları hastalıklarında şifa verir. İçildiğinde ise, karaciğer ve safrakesesi rahatsızlıklarında etkilidir. Kaplıca bünyesinde otel ve çeşitli tesisler mevcutturKayseri iline bağlı Bayramhacı köyündedir.Boğazköprü İçmesiKayseriBu içmenin suları gazlı sulardandır ve içerisinde serbest CO 2 gazı çokça bulunmaktadır. Aç karına içildiği zaman karaciğer ve safrayolları hastalıklarında iyi sonuç verdiği görülmektedirKayseri ili yakınlarında bulunan Boğazköprü köyündedir.

Çökek İçmesi
Kayseri
Gelen hastalar bu içmenin sularından çeşitli şekillerde şifa beklemektedirler. Sudan az içilirse hazmı kolaylaştırır ama çok içilirse müshil etkisi yapmaktadır. 16 derece sıcaklığında olan su, bikarbonatlı sulardandır. Bazı hastalar ise suyun oluşturduğu çamuru yaralarına sürerek tedavi etmektedirler.Kayseri ili, Ürgüp ilçesine bağlı Çökek köyü yakınlarındadır.

Saz İçmesi
Kayseri
Suda serbest CO 2 gazı bolca bulunmaktadır. Bu sebeple içimi hoş olup hazmı kolaylaştırır. Yöre halkınca oldukça popüler sayılan bu sular, karaciğer ve safrayolları rahatsızlıklarında etkili olmaktadır. Su sıcaklığı 13 derecedir. Kayseri ili, İncesu ilçesi yakınlarındadır.

Tekgöz Köprü Kaplıcası
Kayseri
Kaplıca, iki kaynaktan oluşmaktadır. Bu kaynaklar üzerine birer tane hamam kurulmuştur. Ayrıca tesislerin bünyesinde bir de otel bulunmaktadır. 34 derece sıcaklığındaki su, romatizma, mafsal ağrıları, kadın hastalıklarında etkili sonuç vermektedir.Kayseri ili, Kocasinan ilçesine bağlı Yemliha köyündedir.

Özengi İçmesi
Kayseri
İsmini, yakınından geçen Özengi Çayı'ndan almaktadır. Suyun içinde demir bulunduğu için, yöre halkı tarafından rağbet görmektedir. 17 derece sıcaklığındaki su, aç karına içildiği zaman iştah içar, ayrıca kansız ve zayıf hastalar için yararlıdır. Kayseri ili, Ürgüp ilçesine bağlı Ortahisar ve Mustafapaşa köylerinin tam ortasındadır.

Yeşilhisar (Dutluk) İçmesi
Kayseri
İçme bünyesinde herhangi bir tesis yoktur. Su, kaynadığı yerden bir çeşmeye borular vasıtasıyla getirilir. İnsanlar bu çeşmeden içmek veya su almak yoluyla yararlanırlar. Mide ve bağırsak salgı sistemi rahatsızlıklarında etkili olmaktadır.Kayseri ili, Yeşilhisar ilçesi Yahyalı köyü yakınlarındadır.

Bulamaç Kaplıcası
Kırşehir
Kaplıcalar, çok eski tarihlerden beri faaliyet göstermaktarir. Bir hamam ve içinde de bir havuz bulunmaktadır. İki ayrı yerden kaynayan sular, bu havuzda toplanmaktadır. Kaplıca suları içilirse, hazmı kolaylaştırır ve iştah açar. Banyo yapıldığında ise romatizma ve kadın hastalıklarına iyi gelir. Su sıcaklığı 42 derecedir. Kırşehir ili, Çiçekdağı ilçesine bağlı Yerköy yakınlarındadır.

Karakurt Kaplıcası
Kırşehir
Selçuklu döneminden beri şifa arayan hastalara hizmet vermektedir. Kaplıca, ismini, yanında bulunan Karakurt türbesinden almaktadır. Kaplıca sularından banyo yapmak suretiyle yararlanılmaktadır. Romatizma ve deri hastalıklarına iyi gelir. Kaplıca sularının sıcaklığı 48 derecedir.Kırşehir ili merkezine 16 Km. uzaklıktadır.

Mahmutlu Ilıcası
Kırşehir
Bir hamamı vardır ve iki kaynaktan çıkan su, bu hamamda toplanır. İçimi hoş olan su müshil etkisi göstermektedir. Sıcaklığı 55 derece olan su ile banyo yapıldığında ise, romatizma, nevralji ve kadın hastalıklarına iyi gelmektedir. Kırşehir ili, Çiçekdağı ilçesi yakınlarındadır.

Terme Kaplıcaları
Kırşehir
Sular, kalsiyum bikarbonatlıdır. Tesisler bünyesinde bir hamam ve bu hamamın içinde iki havuz bulunmaktadır. 40 derece sıcaklığındaki sular, küçük bir tepecikten ve bol miktarda kaynamaktadır. Yüksek tansiyonlu hastalar için ideal bir banyo suyudur. Sulardan hem içme hem de banyo olarak faydalanmak mümkündür. İçildiği zaman hazmı kolaylaştırıcı bir etkisi vardır. Banyo olarak kullanıldığı zaman ise romatizma, cilt, sinir, kadın hastalıkları ve kalp rahatsızlıklarında etkili sonuç vermektedir.Kırşehir ili merkezindedir.

Höyük - Köşk Kaplıcası
Konya
Kaplıcada bir hamam ve hamam içinde de bir havuz bulunmaktadır. İki ayrı yerden çıkan sular, bu hamamda toplanmaktadır. Kaplıca, çok eski dönemlerden beri faaliyet göstermektedir. Kaplıca suları, nevrit, çocuk felci ve böbrek hastalıklarında etkili olmaktadır. Bu suyun sıcaklığı, 35 derecedir.Konya ili, Beyşehir ilçesine bağlı Köşk köyündedir.

Ilgın Kaplıcaları
Konya
Kaplıca, Roma devrinden beri insanlara şifa dağıtmaktadır. 42 derece sıcaklığı olan su, bol miktarda akarak çeşitli havuzlarda toplanır. Kaplıca bünyesinde çok sayıda otel, havuz ve özel yıkanma kabinleri bulunmaktadır. Tesislerin doğal olarak çok güzel bir mekanda bulunması, buranın aynı zamanda bir dinlenme tesisi olarak da kullanılmasını sağlar. Ilgın Kaplıcası suları ile banyo yapıldığında, romatizmal hastalıklar, felç, göz ağrıları, kadın hastalıkları, sinir, yorgunluk gibi rahatsızlıklara, içildiğinde ise, böbrek taşlarının düşürülmesine iyi geldiği bilinmektedir.Konya ili, Ilgın ilçesindedir.

Seydişehir Kaplıcası
Konya
32,5 derece sıcaklığı olan su, çok sayıda yerden kaynamaktadır. Oldukça bol olarak çıkan bu suda en çok kalsiyum bikarbonat vardır. Şifalı sularda fazla rastlanmayan bromür de içeren bu su, romatizmal hastalıklar, çıbanlar ve kaşıntılı yaralar ile ilgili rahatsızlıkları olanlar için şifa kaynağı olmaya devam etmektedir. Konya ili, Seydişehir ilçesine çok yakın bir yerdedir.

Emet Kaplıcası

Kütahya
Buradaki sular dört ayrı yerden kaynar ve bunların üç tanesinin üzerine hamam kurulmuştur. Bu hamamlarda, hastaların hizmetinde özel banyo odaları mevcuttur. 47 derece sıcaklıktaki sular, kalsiyum bikarbonat içermektedir. Nevralji ve kadın hastalıkları şikayeti olanlar, bu kaplıcada şifa bulabilmektedirler.Kütahya iline bağlı Emet ilçesindedir.